Dopet

 

Då ett nytt liv kommer till oss blir det aktuellt att fundera på dop. Dopet är en av de största festerna som vi har i kyrkan. Vi döper för att Jesus själv uppmanade oss att döpa i Dop- och missionsbefallningen (Matt. 28:18-20).

”Åt mig har getts all makt i himmelen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar, döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

I församlingen önskar vi att nyblivna föräldrar snart döper sina barn. Genom dopet blir de medlemmar av kyrkan och församlingens gemenskap. Det finns ändå ingen åldersgräns för dopet.

Var och när?

Barnen döps vanligen när de är ungefär två månader gamla. Ta kontakt med pastorskansliet  i god tid innan du planerar att ha dopet. Du kan också tala med en präst som du känner och be henne eller honom döpa barnet.

Ditt barn kan döpas i en kyrka, hemma, eller i ett församlingshem. Sommartid händer det att man håller dopet utomhus, t.ex. vid en sommarstuga. Oftas hålls dop under ett veckoslut, men också andra dagar går bra. 

Faddrar

En fadder är en viktig person i ett barns liv, en trygg vuxen och vän. Alla ska ha minst en fadder. 

Fadderns uppgift är att vara barnets vuxna vän. Faddern ger barnet av sin tid, lyssnar och är intresserad av allt som gäller barnet. Ett fadderskap handlar om att leva som en kristen. Faddern ber för barnet. En fadder kan också vara med i församlingens verksamhet tillsammans med sitt gudbarn

Den som döps ska ha minst en fadder som är konfirmerad medlem i en evangelisk-luthersk kyrka. Därtill kan också den vara fadder som hör till en sådan kristen kyrka eller ett sådant kristet religionssamfund som godkänner ett dop som förrättats av en evangelisk-luthersk kyrka..

 

Vilka namn kan jag ge mitt barn

Magistraten har mera information om hur man väljer namn. I Befolkningscentralens namntjänstÖppna länk i ny flik ser du vilka namn som är vanliga i Finland Barnet döps oftast när det är 2-3 månader gammalt, men det kan variera beroende på livssituation. Oberoende om barnet döps eller inte, så ska du meddela barnets namn och uppgifter till magistraten tre månader efter att barnet fötts.

 

Vanliga frågor om dopet: 

Vanliga frågor om dop - evl.fi

 

 

Liten baby
Bild av handpåläggning över spädbarn vid doptillfälle

I dopet lovar Gud vara med oss under hela vårt liv. Vi får del av den heliga Anden. Gud finns överallt, också inom oss. 

Läs mer om dopet

En fadder är en viktig person i ett barns liv, en trygg vuxen och vän. Alla ska ha minst en fadder.

Läs om att välja faddrar

Kanske du ännu funderar över något. Kolla då här.

Läs vanliga frågor om dop

Det är aldrig för sent att låta döpa ditt barn. Ni kanske ordnade en namngivningsfest för att fira ert barns födelse, men valde att inte ha dop? Inga problem! Dop kan man ha senare också. 

Här kan du få svar på vanliga frågor om dop

Det är aldrig för sent att bli döpt. Du är alltid välkommen till kyrkan och dop är alltid möjligt, oberoende av din ålder.

Läs mera om att döpa ett äldre barn, en konfirmand eller en vuxen.

Det går inte att helt förklara det som sker i dopet. Det är en av Guds hemligheter. Vi vet ändå att dopet är en gåva som vi får bära med oss hela livet. Det ger oss hoppet om förlåtelse här på jorden och ett liv hos Gud i himlen.

Vad innebär dopet?

Ett dop är alltid värt att fira. Men hur vi vill fira är upp till oss själva. Det finns inga regler för hur ett dopkalas borde gå till, vad man borde bjuda på eller hur många man borde vara. Dopet är en Guds gåva till oss – dopet är kravlöst och det får kalaset också vara.

Läs mera om några förslag.

YouTube-video